Jaarverslag 2004 Raad voor de Journalistiek

Onzorgvuldige berichtgeving en inbreuken op het privé-leven blijven de belangrijkste verwijten tegen de pers. Dat blijkt uit het jaarverslag 2004 van de Raad voor de Journalistiek.

Net als het jaar voordien hadden de meeste klachten bij de Raad voor de Journalistiek te maken met beweerde fouten in de berichtgeving of met een schending van de privacy.

In 2004 heeft de Raad voor de Journalistiek 43 klachtendossiers behandeld. Daarvan waren er 28 nieuwe klachten, die dus in 2004 zijn ingediend.
Van die nieuwe klachten zijn er 14 ingediend door een particulier: een lezer, luisteraar of kijker dus. 12 klachten werden ingediend door of namens een organisatie en 2 klachten kwamen uit de mediawereld zelf.
De klachten hebben te maken met een beweerde schending van de journalistieke beroepsethiek. Het jaarverslag deelt ze in zes categorieën in:

- onzorgvuldige berichtgeving: 17
- privacy: 11
- geen wederwoord: 2
- niet naleven van afspraken: 2
- embargo: 1
- belangenvermenging: 1

Als ?onzorgvuldige berichtgeving? worden beschouwd de feitelijke fouten die vermijdbaar waren en die het gevolg zijn van een slordige bronnencontrole bijvoorbeeld. Bij de beweerde schendingen van de persoonlijke levenssfeer komt het verwijt er doorgaans niet op neer dat de feiten foutief zouden zijn weergegeven, maar wel dat de pers bepaalde gegevens niet had mogen vermelden.

Van de 43 klachtendossiers waren er op 31 december 2004 32 afgerond, zoals blijkt uit onderstaande tabel.

- minnelijke regeling: 19
- beslissing rvdj: 8
- manifest ongegrond: 3
- onontvankelijk: 2
- nog in behandeling: 11

In totaal kon in 19 dossiers een minnelijke regeling tot stand worden gebracht. Indien de ombudsman geen minnelijke regeling kan bewerkstelligen, moet de Raad de klacht beoordelen. Zo nam de Raad in 2004 acht beslissingen. In verschillende dossiers oordeelde de Raad dat de klacht gegrond was. De volledige tekst van de uitspraken van de Raad voor de Journalistiek is te lezen op de website www.rvdj.be.

De Raad voor de Journalistiek is eind 2002 opgericht als instelling voor de zelfregulering van de media in Vlaanderen. De Raad bestaat uit 18 leden: zes journalisten, zes vertegenwoordigers van de uitgevers en de mediadirecties, en zes externe leden. De ombudsman neemt ook het secretariaat van de Raad waar.

Meer informatie:
Flip VOETS, ombudsman van de Raad voor de Journalistiek
02/230.27.17 ? info@rvdj.be