Gewezen secretaris-generaal en ombudsman Flip Voets overleden

Gewezen secretaris-generaal en ombudsman van de Raad voor de Journalistiek Flip Voets is overleden. Hij werd 74.

Flip Voets werd bij de oprichting in 2002 de eerste secretaris-generaal en ombudsman van de Raad voor de Journalistiek. Hij speelde een bijzonder belangrijke rol bij de opstart van de Raad. Hij bleef de functie vervullen tot aan zijn pensionering in 2014.

Flip zette het secretariaat op poten en gaf gestalte aan de bemiddelings- en klachtprocedure. Hij voerde ook de pen bij de redactie van de Code. Zowel tegenover partijen in klachtprocedures als op bijeenkomsten van de Raad kenmerkte Flip zich door zijn grote betrokkenheid en engagement, zijn diepgaande kennis en inzicht en zijn zin voor overleg en consensus. Op die manier heeft hij een wezenlijke bijdrage geleverd aan het gezag van de Raad en aan de totstandkoming van een effectieve journalistieke zelfregulering.

Na zijn pensionering bleef Flip tot aan zijn overlijden lid van de Raad voor de Journalistiek in de groep van de externe leden, als vertegenwoordiger van publiek en samenleving. Hij bleef, ondanks zijn ziekte, actief deelnemen aan bijeenkomsten van de Raad, waarbij zijn tussenkomsten meestal kort, maar altijd sereen, weloverwogen en to the point waren. 

Voor zijn werk bij de Raad voor de Journalistiek was Flip Voets onder meer journalist, producer en eindredacteur bij de VRT en integratieambtenaar bij de stad Antwerpen.