Raad voor de Journalistiek

De Raad voor de Journalistiek is een onafhankelijke instantie voor zelfregulering van de media.

Hubert Van Humbeeck nieuwe voorzitter Raad voor de Journalistiek

Journalist Hubert Van Humbeeck is de nieuwe voorzitter van de Raad voor de Journalistiek. Hij volgt Wim Criel op, die op 28 oktober overleed. Guido Knops blijft ondervoorzitter. De Raad heeft hen met eenparigheid van stemmen verkozen.


Hubert Van Humbeeck (65) is sinds 2010 lid van de Raad voor de Journalistiek namens de Vlaamse Vereniging voor Journalisten (VVJ). Zijn hele carrière speelt zich af in de journalistiek. Na zijn studies rechten aan de UGent ging hij in 1974 meteen aan de slag als redacteur bij Knack, om er tot vandaag te blijven. Hij bekleedde er zowat alle journalistieke functies, van redacteur, over adjunct-hoofdredacteur en hoofdredacteur, tot redactiedirecteur.

Van Humbeeck  (foto Photo News – Bert Vanden Broucke)Gepokt en gemazeld koos hij in 2002 opnieuw voor zijn pen als senior writer, om ook vandaag - na zijn pensionering - actief te blijven als publicist, nog steeds voor Knack.

Van Humbeeck is ook lid van de Kamer voor Onpartijdigheid en Bescherming van Minderjarigen van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM). Tot voor kort was hij bestuurslid en ondervoorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Journalisten (VVJ).

Guido Knops (67) blijft ondervoorzitter van de Raad voor de Journalistiek. Hij zetelt in de Raad als vertegenwoordiger van de samenleving, naast de vertegenwoordigers van de journalisten en van de uitgevers, omroepen en agentschappen.

Guido Knops (foto Photo News – Bert Vanden Broucke)Het grootste deel van zijn carrière werkte Knops bij de Koning Boudewijnstichting. Hij was er twintig jaar directeur, van 1989 tot 2009. Vanuit die functie, en met zijn achtergrond van doctor in de sociale geografie, leerde hij de samenleving in al haar facetten en geledingen kennen. Ervaring die ook in de Raad voor de Journalistiek haar nut bewijst. Vandaag is Guido Knops, naast  eredirecteur van de Koning Boudewijnstichting, bestuurder van verschillende organisaties en verenigingen. Van 2010 tot 2013 was hij voorzitter van Open Monumentendag Vlaanderen.

Foto's: Photo News – Bert Vanden Broucke