VRT werkt mee met Raad voor de Journalistiek

De Raad voor de Journalistiek en de VRT hebben een samenwerkingsakkoord gesloten. VRT-hoofdredacteur Leo Hellemans zal voortaan als waarnemer alle bijeenkomsten bijwonen van de Raad voor de Journalistiek. De VRT zal ook financieel bijdragen in de werkingskosten van de Raad. De VRT en de Raad voor de Journalistiek vinden het belangrijk dat alle media in Vlaanderen duidelijke afspraken maken over de journalistieke beroepsethiek.

De ombudsman van de Raad zal bemiddelen bij klachten die over de informatieve programma's van de VRT binnenkomen. Wanneer de bemiddeling niets oplevert, zal de Raad voor de Journalistiek niet de eigen klachtenbehandeling opstarten, maar blijven de decretaal en statutair vastgelegde procedures met betrekking tot de VRT van kracht.

Voor de VRT zijn er nog een aantal decretale en statutaire hinderpalen om formeel tot de vzw Raad voor de Journalistiek toe te treden, onder meer het feit dat VRT nu al onderworpen is aan een aantal externe klachtenorganen, zoals de Geschillenraad en de Kijk- en luisterraad. Vlaams minister voor Media Dirk Van Mechelen heeft al aangekondigd dat hij een vereenvoudiging van de bestaande toezichtsorganen wil. Daarvoor moet echter gewacht worden op een decreetwijziging.