Raad vraagt aan gerechtelijke pers om terughoudend te zijn bij het bekendmaken van identiteitsgegevens

De Raad voor de Journalistiek heeft een aanbeveling over identificatie in een gerechtelijke context goedgekeurd. De aanbeveling is bedoeld als hulpmiddel voor journalisten wanneer ze in het kader van de gerechtelijke verslaggeving beslissen om identiteitsgegevens bekend te maken. De journalist zal daarbij telkens een afweging maken tussen het recht van het publiek om zo volledig mogelijk geïnformeerd te worden enerzijds, en het recht op privacy van de persoon over wie bericht wordt anderzijds.

In de aanbeveling worden een aantal situaties besproken, en wordt er telkens aangegeven welke oplossing de voorkeur verdient. In bepaalde gevallen weegt het recht op privacy zwaarder door. Zo zal er in de regel terughoudend worden omgegaan met het geven van volledige identiteitsgegevens, zoals de naam en/of het beeld, van verdachten, van minderjarigen en van slachtoffers. Er zijn evenwel situaties waarbij volledige identificatie aangewezen kan zijn, en die worden in de aanbeveling eveneens toegelicht.

De Raad voor de Journalistiek zegt dat de beslissing om een verdachte of een slachtoffer volledig te identificeren bij voorkeur geen inschatting is van de individuele journalist, maar een op de redactie overlegde beslissing. De Raad wil dan ook dat de redacties hierover nadenken en een beleid ontwikkelen.

De volledige tekst van de aanbeveling vindt u hier.