Raad voor de Journalistiek wil problemen bij rampenberichtgeving voorkomen

De berichtgeving over het busongeval in Zwitserland heeft heel wat discussie uitgelokt. Diverse aspecten van de journalistieke aanpak hebben vragen opgeroepen, niet enkel bij het publiek maar ook bij de media zelf. De Raad voor de Journalistiek is hierover in extra vergadering bijeengekomen.

Eigenlijke klachten heeft de Raad tot op heden nog niet ontvangen. Wanneer er klachten worden ingediend, zal de Raad er uitspraak over doen. Toch wil de Raad hier niet op wachten om reeds een aantal initiatieven te nemen.

De Raad herinnert er vooreerst aan dat een journalist omzichtig omgaat met mensen in een kwetsbare positie, zoals minderjarigen en slachtoffers en hun familie. Eventuele identificatie moet afgewogen worden tegenover het maatschappelijk belang van de berichtgeving.

De Raad zal nu nagaan of de bepalingen in de Code hierover moeten worden aangevuld en verfijnd. Op korte termijn zullen voorstellen uitgewerkt worden.

De Raad wil ook met de hoofdredacties een overleg opstarten over de wijze waarop in de toekomst met crisissituaties zal worden omgegaan.