Raad voor de Journalistiek neemt twee nieuwe beslissingen

De Raad voor de Journalistiek heeft op 10 juli 2003 een beslissing genomen over twee klachten die waren ingediend tegen een krant. De eerste klacht is deels gegrond en de tweede klacht is gegrond bevonden.

De eerste klacht had onder meer betrekking op het niet verlenen van een wederwoord aan iemand die in een artikel ter sprake was gebracht. Het artikel werd ook geïllustreerd met een verkeerde foto. Van de foto vindt de Raad voor de Journalistiek dat ze door de krant spontaan had moeten rechtgezet worden. Over het wederwoord zegt de Raad voor de Journalistiek: 'Het wederwoord met de bedoeling om fout geachte informatie recht te zetten omtrent personen of zaken die door de journalist in zijn informatie betrokken worden, is een rechtmatig uitvloeisel van de persvrijheid. Wanneer betrokkenen hierom uitdrukkelijk verzoeken, kan het enkel om ernstige redenen afgewezen worden.' In de klacht werden nog andere inbreuken op de beroepsethiek aangevoerd, maar dat onderdeel van de klacht is niet gegrond bevonden.

De tweede klacht had betrekking op een verkeerde titel boven een artikel. De Raad voor de Journalistiek stelt vast dat de titel niet overeenstemt met de eigenlijke strekking van het artikel. Daarover zegt de Raad voor de Journalistiek: 'Het klopt dat een titel kort en kernachtig moet zijn en dat hij bedoeld is om de aandacht van de lezer te trekken. Maar dat betekent nog niet dat de titel onjuist mag zijn of iets anders mag zeggen dan het artikel zelf.'