Raad veroordeelt aanwezigheid van cameraploeg in huis van stervende man

In een uitspraak van 13 oktober 2005 veroordeelt de Raad voor de Journalistiek de handelwijze van een cameraploeg, die zonder duidelijke toestemming opnames had gemaakt in de woning van een stervende man. Het team maakte in opdracht van VTM een reportage over het optreden van een MUG-interventieploeg.

De beelden zijn niet door de omroep uitgezonden. Toch vindt de Raad voor de Journalistiek dat de journalistieke beroepsethiek niet is gerespecteerd, onder meer omdat de toestemming om in de woning binnen te gaan door de urgentiearts is gevraagd en niet door de reportageploeg zelf. De ploeg heeft daardoor een risico genomen een inbreuk, die onverantwoord is, te plegen op het privé-leven van de overledene en zijn familie.

De Raad voor de Journalistiek vraagt ook aan de omroep en aan het productiehuis om, bij het realiseren van dergelijke reportages, voorafgaandelijk pertinente richtlijnen op te stellen met betrekking op het zich vooraf duidelijk kenbaar maken van de journalisten, op het vragen van toestemming om de woning te betreden en om er opnames te maken.