Raad neemt zes nieuwe beslissingen

Op zijn eerste bijeenkomst na de vakantie, in september 2011, heeft de Raad voor de Journalistiek zes beslissingen genomen. Drie klachten werden ongegrond bevonden, drie andere gegrond of deels gegrond.

De Raad voor de Journalistiek gaf Goedele Liekens en Ilse De Meulemeester, die allebei een klacht hadden ingediend tegen het weekblad Story, gedeeltelijk gelijk. In de zaak van Goedele Liekens, vindt de raad dat  Story haar de kans had  moeten geven om te reageren op zware beschuldigingen tegen haar alvorens het artikel te publiceren. Ilse De Meulemeester heeft terecht geklaagd over een inbreuk op de privacy, zegt de raad, omdat Story gegevens had gepubliceerd over een rechtszaak over het hoederecht over haar minderjarige zoon.

Ook Freddy Horion had bij de Raad voor de Journalistiek een klacht ingediend, naar aanleiding van artikelen in Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws. Horion vond de berichtgeving over hem een inbreuk op zijn privacy. Maar de raad zegt nu dat Horion door de misdrijven waarvoor hij veroordeeld is, en door zijn optreden nadien, een publieke figuur is geworden die tot het collectieve geheugen behoort. Identificatie is in dergelijk geval wel verantwoord.

Alle uitspraken