Nieuwe module om journalistieke codes te vergelijken

Er is een nieuwe module beschikbaar om journalistieke codes met elkaar te vergelijken. Ze is ontwikkeld door de Raad voor de Journalistiek in het kader van het EU-project Media Councils in the Digital Age.

De nieuwe module maakt het mogelijk om op basis van een specifieke code na te gaan of andere codes gelijkaardige artikels of richtlijnen bevatten en hoe ze geformuleerd zijn.

De module is raadpleegbaar op de website Presscouncils.eu. Die bevat een overzicht van 55 ethische codes van persraden en enkele andere organisaties zoals journalistenverenigingen. Voor het doorzoeken van de 55 codes waren eerder al vier modules ontwikkeld, nu komt er een vijfde bij.

In de nieuwe module Exploring the core principles by country vertrekt de gebruiker van de code die hij het beste kent. Hij klikt in die code bijvoorbeeld het onderlijnde artikel over waarheidsgetrouwheid, gebruik van internetlinks of privacy aan en krijgt vervolgens een overzicht van alle andere codes met een vergelijkbaar artikel. De betrokken artikels worden uitgelicht in de tekst zodat vergelijken snel en makkelijk verloopt.

De nieuwe module biedt tal van mogelijkheden voor journalisten, redacties, mediamanagers, academici en alle burgers die geïnteresseerd zijn in journalistieke ethiek. De vijf modules zijn ontwikkeld door de Raad voor de Journalistiek.

Het consortium Media Councils in the Digital Age wordt gefinancierd door de Europese Unie. Negen partners werken erin samen om de idee van journalistieke zelfregulering en persraden te ondersteunen en te promoten. De deelnemers zijn de Raad voor de Journalistiek, de Conseil de Déontologie Journalistique (Frans- en Duitstalige raad van België), de persraden van Oostenrijk, Duitsland, Finland en Hongarije, de Université Libre de Bruxelles, de Blanquerna universiteit – Ramon Llull (Spanje) en de European Federation of Journalists, die het geheel coördineert.