Gie Van Roosbroeck, Steven De Bock en Marc Dupain nieuw in Raad voor de Journalistiek

De Raad voor de Journalistiek heeft drie nieuwe leden. Steven De Bock, Gie Van Roosbroeck en Marc Dupain. De Bock is journalist bij Het Nieuwsblad, Van Roosbroeck is journalist bij Gazet van Antwerpen en Dupain is algemeen directeur bij The Ppress.

Gie Van Roosbroeck en Steven De Bock komen in de Raad namens de VVJ (Vaamse Vereniging van Journalisten). Zij volgen Luc Standaert en Goele De Cort op die wegens tijdsgebrek ontslag namen uit de Raad.

Steven De BockSteven De Bock startte zijn loopbaan bij de krant Het Volk, eerst op de Gentse redactie, nadien als reporter op de algemene redactie. Ten tijde van de zaak Dutroux werd hij gerechtelijk verslaggever. Einde jaren negentig stapte hij over naar De Gentenaar en twee jaar later naar de algemene redactie van Het Nieuwsblad, waar hij gerechtelijk nieuws volgde en algemeen reporterswerk deed. De voorbije vijf jaar was hij chef nieuws van Het Nieuwsblad, tot hij weer de straat op wilde en  midden 2016 opnieuw reporter werd. De Bock studeerde Germaanse filologie.

Gie Van RoosbroeckGie Van Roosbroeck begon zijn journalistieke carrière in 1980 als freelancer bij De (Antwerpse) Morgen. Hij werkte er zes jaar als redactiebediende met inbegrip van  lay-out en eindredactie. Eind 1987 stapte hij over naar De Financieel-Economische Tijd, waar hij opmaakredacteur, eindredacteur en coördinator eindredactie en lay-out was. In 1995 startte hij de website Tijdnet op. Drie jaar later werd hij bladmanager en later hoofdredacteur van de nieuwsbrief Zakelijk Internet. Van 2001 tot 2004 werkte Van Roosbroeck als freelancer voor onder meer Industrie Magazine, de Kwaliteitskrant, Bizz en Trends. In augustus 2004 ging hij aan de slag ik als eindredacteur bij Gazet van Antwerpen. Van Roosbroeck schreef ook een aantal boeken over onder meer de nieuwe spelling, de euro, beleggen via internet en e-commerce. Hij is lid van de Erkenningscommissie voor beroepsjournalisten.

Marc Dupain

Marc Dupain komt in de Raad namens The Ppress, waar hij de nieuwe algemeen directeur is. Hij Volgt Dominique Raskin op, die wegens een carrièrewending ontslag nam uit de Raad.

The Ppress is de vereniging van uitgevers van de Belgische publieksbladen, vakpers, gratis en online pers.  Dupain is licentiaat in de rechten, maar werkte nagenoeg zijn hele carrière in de media. Hij startte aan de balie van Tongeren om na een passage als public affairs-man bij Test-Aankoop in 1990  aan de slag te gaan bij VTM. Hij begon er als journalist, was 15 jaar lang nieuwsanchor en werd redactiesecretaris. Midden de jaren ‘90 werd hij verantwoordelijk voor de actie Levenslijn die hij 16 jaar lang leidde. In 2005 verliet Dupain de redactie en werd hij hoofd Public Affairs van Medialaan. In die functie was hij onder meer betrokken bij de oprichting van de Raad voor de Journalistiek. De laatste jaren was hij actief als consultant, tot hij midden 2016 algemeen directeur bij The Ppress werd.