Europese persraden wisselen ervaringen uit

Op 7 en 8 oktober 2011 vond in Moskou het dertiende jaarlijkse overleg van Europese persraden plaats. Vertegenwoordigers van persraden en journalistenorganisaties uit een dertigtal landen namen eraan deel. Voor de Raad voor de Journalistiek namen voorzitter Wim Criel en ombudsman Flip Voets deel aan de bijeenkomst.

De Europese persraden zijn verenigd in een informeel netwerk, de Alliance of independent press councils of Europe (AIPCE), waarin ervaringen worden uitgewisseld en oplossingen met elkaar worden vergeleken en besproken. Dit jaar werden onder meer het juridisch statuut en de financiering van persraden besproken, alsook actuele kwesties zoals de privacy van publieke figuren en de impact van het internet.

De bijeenkomst werd besloten met een hulde aan de kritische journaliste Anna Politkovskaya, die vijf jaar geleden in nog altijd onopgehelderde omstandigheden werd vermoord.

De Raad voor de Journalistiek heeft ook toegezegd om volgend jaar gastheer te zijn van de veertiende Aipce-conferentie, die in oktober 2012 in Antwerpen zal gehouden worden.