Europese persraden in overleg bijeen

Vertegenwoordigers uit meer dan dertig landen hebben elkaar op 4 en 5 november in Amsterdam ontmoet in het kader van het jaarlijks overleg van Europese persraden. Uit de bijeenkomst is gebleken dat de idee van zelfregulering van de journalistiek voortdurend terrein wint. Tijdens het afgelopen jaar kwamen er nieuwe persraden bij in Franstalig België en in Servië, en in meerdere andere landen is er een persraad in voorbereiding.

Op het overleg is onder meer gediscussieerd over de impact van het internet en van de sociale netwerksites op de journalistiek. De opvattingen van de persraden hierover zijn in grote lijnen gelijklopend. Zo heeft de Vlaamse Raad voor de Journalistiek in juni 2010 beslist dat een journalist rekening moet houden met de privacyinstellingen wanneer hij informatie haalt uit sociale netwerksites (zie RvdJ, 10-09), en andere persraden hebben al in dezelfde zin geoordeeld.

Op het overleg is ook gebleken dat het belangrijk is om rekening te houden met de wetgeving, de journalistieke traditie en de cultuur van ieder land afzonderlijk. De Europese persraden zijn daarom geen voorstander van een journalistieke code die voor heel Europa zou gelden of van een Europees toezichtorgaan op de pers.

De bijeenkomst van Europese persraden vond deze keer plaats in Amsterdam, en ze ging gepaard met de viering van de vijftigste verjaardag van de Nederlandse Raad voor de Journalistiek. Voor de Vlaamse raad nam ombudsman Flip Voets deel aan de vergadering.