Europese persraden komen samen

Vertegenwoordigers van twaalf persraden uit evenveel Europese landen zijn op 14 en 15 september 2003 bijeengekomen in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Ze hebben er ervaringen uitgewisseld en vormen van samenwerking besproken. Namens de Raad voor de Journalistiek nam secretaris-generaal en ombudsman Flip Voets aan de vergaderingen deel.

De bijeenkomst was georganiseerd door de Zweedse persombudsman op vraag van de AIPCE (Alliance of independent press councils in Europe), een netwerk van onafhankelijke persraden uit heel Europa. Op de bijeenkomst werd overigens vastgesteld dat de idee van een onafhankelijke persraad veld wint. Al in een twintigtal Europese landen bestaat er nu een dergelijke instelling, met de bedoeling om zonder enige inmenging van de overheid te waken over de journalistieke ethiek en om de burger tegen misbruiken te beschermen. De Vlaamse Raad voor de Journalistiek is een van de meest recente aanwinsten op dat domein. Ter vergelijking: de Zweedse persraad bestaat al sinds 1916.

Op de bijeenkomst in Stockholm hebben de verschillende deelnemers hun organisatie en werkmethode voorgesteld. Nadien werden een aantal concrete geschillen besproken, die eerder in diverse landen waren behandeld. De vertegenwoordiger van de Duitse persraad gaf een uiteenzetting over databescherming en journalistiek. Besloten werd om volgend jaar een nieuwe bijeenkomst te houden, waarop de financiering van de persraden zal worden behandeld. In verschillende vooral Oost-Europese landen hebben initiatieven om met een persraad van start te gaan immers te kampen met financiële moeilijkheden.

De Vlaamse Raad voor de Journalistiek wordt volledig gefinancierd door zijn oprichters. De journalistenverenigingen enerzijds en de uitgevers en mediahuizen anderzijds dragen elk bij tot de helft van de kosten. De journalistenvereniging VVJ ontvangt hiervoor wel een speciale bijdrage van de Vlaamse overheid.