Europese persraden bundelen krachten

Voor het tiende opeenvolgende jaar hebben vertegenwoordigers van Europese persraden en raden voor de journalistiek de koppen bij elkaar gestoken om ervaringen en plannen met elkaar uit te wisselen. De bijeenkomst vond plaats in Berlijn van 22 tot 24 oktober 2008 op uitnodiging van de Duitse Presserat.

Er waren deelnemers aanwezig uit eenentwintig verschillende landen. Veertien ervan hebben al een door de media erkende persraad, waaronder de Vlaamse raad voor de journalistiek.

Op de bijeenkomst werden werkmethodes en organisatie met elkaar vergeleken, en werd ook een uitvoerige bespreken gehouden over ethische kwesties met betrekking tot de journalistiek in de digitale media. De deelnemers zijn ervan overtuigd dat zelfregulering via een persraad of raad voor de journalistiek de meest aangewezen manier blijft om kwaliteit in de media te waarborgen, zonder afbreuk te doen aan de persvrijheid. Daarom hebben de deelnemers de initiatieven verwelkomd om in Frankrijk en Hongarije een maatschappelijk debat op te starten over de invoering van een persraad of gelijkaardige instelling voor zelfregulering van de pers.

Sinds zijn oprichting in 2002 is de raad voor de journalistiek een actief deelnemer aan het overleg van de Europese persraden. Aan de bijeenkomst in Berlijn hebben voorzitter Eric Brewaeys en ombudsman Flip Voets deelgenomen.

Meer informatie is te vinden op de website van het netwerk van Europese persraden: www.aipce.net.