Brewaeys: 'Zoveel vertrouwen moet je verdienen'

Maandag 2 december gaf de Raad voor de Journalistiek het startschot voor zijn activiteiten in de Residence Palace. 's Ochtends was de raad al voorgesteld aan de pers in zaal Passage, dezelfde avond nog kreeg een ruim publiek, bestaande uit beleidsmensen, mediaverantwoordelijken en journalisten, een officiële voorstelling van de raad tijdens een feestzitting in de Polakzaal van het IPC.

Voerden het woord: voorzitter Eric Brewaeys en ondervoorzitter Patrick Martens van de raad voor de journalistiek, prof. Dr. Dirk Voorhoof, hoogleraar mediarecht, en minister voor media Dirk Van Mechelen.

Voorzitter Eric Brewaeys zegde dat de Raad er niet is om meningen en waardeoordelen te sanctioneren: "We leven in een tijd waarin anti-democratische groepen de democratische rechten en vrijheden gebruiken om de democratie te ondergraven. Onze raad mag geen instrument worden dat door dergelijke lieden wordt gebruikt om de vrijheid te beknotten", aldus Brewaeys.

De raad wil het vertrouwen in de media weer opkrikken door aan zelfregulering te doen. Brewaeys: "zoveel vertrouwen moet je verdienen".

De Vlaamse Minister van Media, Dirk Van Mechelen, roept de VRT op om ook mee te doen aan de Raad voor de Journalistiek. Nu heeft de openbare omroep enkel een waarnemende functie en doet de VRT mee aan de bemiddeling van de raad.