Berichtgeving over sms’jes van Leterme kan maatschappelijk relevant zijn, maar Story heeft die relevantie niet aangetoond

In zijn laatste advies van 2011 heeft de Raad voor de Journalistiek het artikel onderzocht dat het weekblad Story heeft gepubliceerd over de sms’jes van oud-premier Leterme. Story pakte in juni 2011 uit met sms-berichten die Leterme, toen hij nog minister van buitenlandse zaken was, had gestuurd naar een dame uit Brasschaat. Omdat de berichtgeving veel controverse had uitgelokt, had de journalistenvereniging VVJ een advies gevraagd aan de Raad voor de Journalistiek.

De Raad zegt dat de berichtgeving over de sms’jes hoe dan ook een aantasting uitmaakt van  het privéleven van Leterme. Toch kan berichtgeving hierover maatschappelijk verantwoord zijn, onder meer omdat ze duidelijkheid kan verschaffen over het daadwerkelijke functioneren van een belangrijk politicus, of over de mate waarin hij  zich kwetsbaar opstelt.

Op zich was het citeren van een aantal sms-berichten door Story dan ook niet verkeerd. Toch vindt de Raad dat Story is tekort geschoten omdat de berichtgeving zich vooral concentreerde op het anekdotische karakter van de zaak en de maatschappelijke relevantie ervan nauwelijks en alleszins onvoldoende duidelijk gemaakt werd in het artikel.

De volledige tekst van het advies vindt u hier