X t/ Het Laatste Nieuws en HLN.be

Titel artikel krant: Eentje wilde een groot vuurwerk om verhuis te vieren. Brand Vlooybergtoren is uit de hand gelopen cafégrap van vrienden.
Titel artikel website: Brand Vlooybergtoren uit de hand gelopen cafégrap, dader wilde groot vuurwerk om verhuis te vieren.
Samenvatting uitspraak: Het artikel gaat over de mogelijke betrokkenheid van vijf mannen, onder wie klager, bij de brand van de Vlooybergtoren in Tielt-Winge. Bij het artikel staat een foto van klager met een balkje voor de ogen. De Raad is van oordeel dat de krant zijn voornaam, eerste letter van zijn familienaam en leeftijd mocht vermelden. Maar in combinatie met deze gegevens maakt de foto de man herkenbaar en daarom strookt het artikel niet met de richtlijn over identificatie in gerechtelijke context.

De Raad vindt verder dat het relaas over de brand van de toren strookt met de principes van waarheidsgetrouwheid en het checken van bronnen. Maar dat geldt niet voor de paragraaf waarin staat dat klager ooit zijn eigen auto in brand stak, terwijl de bron van de journaliste in de voorwaardelijke wijs zei dat dit zou kunnen gebeurd zijn. Deze passage strookt niet met artikel 1 van de code over waarheidsgetrouw berichten.

2019-05

Lees de uitspraak [pdf]