Van Rampelberg t/ HLN.be

Titel artikel: Jonge papa en leerkracht Sint-Jozefscollege [voornaam] (36) kritiek na zwaar ongeval in Erpe-Mere.

Samenvatting uitspraak: Het artikel gaat over een ongeval waarbij een leerkracht van een middelbare school in Aalst levensgevaarlijk gewond raakte. De journalist citeert uit een bericht aan leerlingen en personeel van de directeur (klager) op Smartschool. Klager neemt aanstoot aan het gebruik van het Smartschoolbericht en spreekt van schending van het privéleven van het slachtoffer.

Smartschool is een besloten communicatieplatform binnen scholen. De directeur heeft via dit platform informatie over de toestand van de leerkracht gestuurd naar een relatief beperkte groep binnen de schoolgemeenschap. De journalist heeft dat bericht via derden ontvangen. Hij heeft geen deloyale methodes gebruikt om het te verkrijgen. Hij laat in het artikel ook niet uitschijnen dat hij met de directeur gesproken zou hebben, maar maakt duidelijk dat het citaat van de directeur uit het Smartschoolbericht komt. Op deze punten is de klacht ongegrond.

Wat schending van het privéleven van de leerkracht betreft, toont klager als persoon die de klacht in eigen naam heeft ingediend geen particulier belang aan zoals vereist in het werkingsreglement van de Raad. Op dit punt is de klacht onontvankelijk. De Raad doet er bijgevolg geen uitspraak over.

2023-09

Lees de uitspraak [pdf]