Siciliano t/ Het Belang van Limburg en HBVL.be

Titel artikel 1 website:  Politie rolt cannabisplantage bij Rotemse carnavalsprins op, ook plantage bij zijn vader gevonden.
Titel artikel 2 website: Stoet zonder Prins, want de Prins kweekt wiet. Cannabisplantage ontdekt bij Prins Dario I van Rotem.
Titel artikel krant: Eerst geen Prins door wiet, dan geen stoet door storm. Storm gooit roet in het eten van vijf optochten.
Samenvatting uitspraak: De artikels gaan over prins carnaval Dario I van Dilsen-Stokkem in Limburg bij wie de politie een wietplantage vond, waarna carnavalsvereniging De Kezelzekskes de samenwerking met hem stopzette. Klager neemt er aanstoot aan dat de media hem herkenbaar in beeld brachten door de publicatie van zijn voornaam, zijn adres (HBVL en Nieuwsblad.be) of woonplaats (HLN), zijn foto in carnavalskostuum en een foto van de poort van zijn tuin (HBVL en Nieuwsblad.be).
De klachten zijn ongegrond. Klager koos er met zijn verkiezing tot prins carnaval bewust voor om prominent in de publieke belangstelling te treden. Hij betwist niet dat, in dezelfde periode, in zijn tuin een cannabisplantage werd aangetroffen. Het kweken van cannabis is een strafrechtelijk misdrijf en de woning en de tuin van klager zijn de plaats van de feiten. Verslaggeving hierover is van maatschappelijk belang. In die context is de Raad van oordeel dat de artikels stroken met de richtlijn over identificatie in gerechtelijke context.

2019-32

Lees de uitspraak [pdf]