Heremans t/ Nieuwsblad.be

Titel artikel website: Stomdronken gemeenteraadslid verwittigt politie “omdat hij ontvoerd is” en gaat er dan vandoor met bestelwagen. Lokale partijafdeling beraadt zich volgende week over zaak.
Samenvatting uitspraak: Het artikel gaat over een gemeenteraadslid uit Tremelo, die veroordeeld werd voor dronken rijden met een gestolen bestelwagen en het nodeloos bellen naar noodnummer 112. Klager neemt er aanstoot aan dat de website zijn naam en zijn foto publiceert.

De Raad zegt dat dit geoorloofd was. Klager bekleedt als gemeenteraadslid een publieke functie. Het artikel is bovendien gepubliceerd op de regionale pagina’s van de website en binnen die context kan klager beschouwd worden als een publiek figuur. De feiten waarvoor hij is veroordeeld, zijn ernstig en de veroordeling kan een invloed hebben op zijn publieke functioneren.
Wederhoor was niet nodig omdat het artikel de gepleegde feiten en het vonnis van een openbare rechtszaak weergeeft en de journalist daarbij geen verdere verdachtmakingen of beschuldigingen uit.

Lees de uitspraak [pdf]