Titel artikel: Burgemeester De Wever laat café de Madrid in Deurne sluiten: “Uitvalsbasis voor druggerelateerde praktijken”
Samenvatting uitspraak: Het artikel gaat over de sluiting van een café in Antwerpen op bevel van burgemeester De Wever. De journalist schrijft dat de zaak volgens de politie een uitvalsbasis voor druggerelateerde praktijken was. Bij het artikel staat een foto van een waterpijp op een oosters tapijt. FNA Trans zegt dat de journalist propaganda voert voor De Wever.
De journalist heeft zich gebaseerd op een persbericht van de burgemeester van Antwerpen over de sluiting van het café. Dat dit persbericht ook op de site van N-VA Antwerpen stond, betekent niet dat de journalist propaganda voert voor de burgemeester, zoals klager aanvoert. De Raad heeft geen aanwijzingen dat de journalist niet onafhankelijk zou hebben gehandeld of zich geleend zou hebben tot propaganda.
Het artikel gaat over de beslissing van de burgemeester tot sluiting van het café. De journalist geeft het persbericht over die beslissing waarheidsgetrouw weer en vermeldt duidelijk de bron van zijn informatie. Dat hij het pv dat aan de grondslag lag van de beslissing tot sluiting niet heeft onderzocht en niet heeft vergeleken met het persbericht, kan niet beschouwd worden als een beroepsethische fout.
Het persbericht over de sluiting van het café is een officiële communicatie van de burgemeester in zijn hoedanigheid van sanctionerende instantie. Overeenkomstig de richtlijn bij artikel 20 van de Code is de journalist in zo’n geval niet verplicht om klager een kans op wederhoor te bieden.
De foto bij het artikel dient louter ter illustratie van het feit dat er in het pand waterpijpen zijn aangetroffen, zoals in het artikel wordt vermeld. De publicatie ervan zet niet aan tot racisme en discriminatie.