Cockx t/ De Standaard en standaard.be

Titel artikel: Gesjoemel bij politievakbond NSPV. Gert Cockx moet voor rechter verschijnen.
Samenvatting artikel: Het artikel gaat over de beslissing van de raadkamer van Mechelen om Gert Cockx, gewezen voorzitter van politievakbond NSPV, door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. Die zou gesjoemeld en zichzelf verrijkt hebben met geld van de vakbond.
Het was volgens de Raad verantwoord om te schrijven dat Cockx gesjoemeld zou hebben met geld van het NSPV en dat hij ervan verdacht werd zichzelf verrijkt te hebben met geld van de bond, mee via constructies met zijn echtgenote. Maar een passage over het gebruik van de kredietkaart van de vakbond en over niet verantwoorde onkosten klopt niet, terwijl de krant daarop focust met een tussentitel en een bijschrift bij de foto van Cockx. De journaliste heeft zich gebaseerd op een oud artikel en heeft dat niet opnieuw gecheckt. Dit strookt niet met het principe van waarheidsgetrouw berichten.
Wat wederhoor betreft, is de Raad van oordeel dat de journaliste de reactie van klager op de beschuldigingen loyaal heeft weergegeven, waar ze duidelijk en herhaaldelijk schrijft dat hij de aantijgingen ontkent en spreekt van een lastercampagne. Dat ze hem met het oog op het betwiste artikel niet opnieuw gecontacteerd heeft, doet niets af aan de loyale weergave van zijn standpunt.

2019-11

Lees de uitspraak [pdf]