CD&V Lede t/ HLN.be

Titel artikel website: Geheime zitting was niet bedoeld om politici uit de wind te zetten (al was dat wel het gevolg). Was ‘voorakkoord’ tussen CD&V en ‘Forza’ Lede Vlaams (Belang) en Zinvol doorgestoken kaart?
Samenvatting uitspraak: Het artikel gaat over de politieke achtergrond van de manier waarop mogelijke fraude bij het feestcomité van de gemeente Lede is aangepakt. De journalist stelt de vraag of het gemeentebestuur al meer dan een jaar op de hoogte was van de onregelmatigheden bij het comité en of de extreemrechtse partij Lede Vlaams en Zinvol al die tijd niet geïnterpelleerd heeft over de zaak omdat ze, met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen, een voorakkoord had met CD&V.
De Raad is van oordeel dat de journalist in zijn feitelijke berichtgeving over het feestcomité en over het vermeende voorakkoord het nodige voorbehoud in acht heeft genomen, en dat hij in zijn analyse het recht heeft om de gegevens over het feestcomité en het voorakkoord met elkaar in verband te brengen. Hij heeft ook een loyale kans op wederhoor gegeven.

2019-40

Lees de uitspraak [pdf]