Berkmans t/ VRTNWS.be

Titel artikel: Verschillende meldingen van incidenten bij gesloten kinderdagverblijven in Hasselt: "Uitbuiting" en "liegen tegen ouders".

Samenvatting uitspraak: Het artikel gaat over twee kinderdagverblijven in Hasselt die tijdelijk de deuren sluiten, volgens de zaakvoerder door gebrek aan personeel. Ex-medewerkers getuigen in het artikel over wantoestanden in de kinderdagverblijven. Klager zegt dat de journalist geen behoorlijk bronnenonderzoek heeft gedaan en geen loyaal wederhoor heeft geboden.

De journalist heeft zich voor zijn artikel gebaseerd op verschillende bronnen: de zaakvoerder van de kinderdagverblijven, ex-medewerkers van de kinderdagverblijven en de online Kinderopvangzoeker van het Agentschap Opgroeien. Hij heeft zijn bronnen aan elkaar getoetst en op basis daarvan zijn artikel gepubliceerd en ge├╝pdatet. VRTNWS.be maakt aannemelijk dat de getuigenissen van de ex-medewerkers overeenkomen met de vaststellingen van het Agentschap Opgroeien. Klager maakt niet aannemelijk dat de journalist geen behoorlijk bronnenonderzoek zou hebben gedaan en daar zijn geen aanwijzingen voor.

De journalist heeft de zaakvoerder van de kinderdagverblijven een loyale kans op wederhoor geboden. Hij heeft twee keer met de zaakvoerder gebeld en hem telkens een redelijke termijn gegeven om te reageren. Hij heeft zijn reacties loyaal weergegeven in het artikel.

2024 - 07

Lees de uitspraak [pdf]