Animal Rescue Service t/ Het Nieuwsblad en Nieuwsblad.be

Titel artikel krant: Rattenvanger mag geen vergif meer gebruiken, probleem raakt dus moeilijk onder controle. Ratten terroriseren buurt Trudobron: “39 stuks gevangen in vier dagen”.
Titel artikel website: Zelfs rattenvanger staat machteloos tegenover plaag in buurt: “Vergif uit de handel is snoepgoed voor die beesten”.
Samenvatting uitspraak: Het identieke artikel in de twee kranten gaat over een rattenplaag in Sint-Truiden. De journalist schrijft dat klager als zaakvoerder van Animal Rescue Service bij hem thuis wat kleine dieren opvangt. Verderop citeert hij klager in dat verband. Klager ontkent dat hij thuis dieren opvangt en diende een klacht in.
Over het citaat, waarin klager zegt dat hij gewonde huisdieren, klein wild en vogels opvangt, lopen de versies van klager en de journalist uiteen. De Raad kan niet uitmaken wat er tijdens het interview precies is gezegd en of dit getrouw is weergegeven en kan hier bijgevolg geen uitspraak over doen.
De journalist maakt wel aannemelijk dat hij voldoende onderzoek heeft gedaan en voldoende aanwijzingen heeft die de inhoud van zijn artikel over de opvang van kleine dieren onderbouwen.

Lees de uitspraak [pdf]