Vanhoorebeke t/ De Morgen en De Coninck

Titel artikels krant: Gecoverd. Kwinten, Seppe en Ömer en Schemerzone 30. Als zelfs de vrijgesprokene schrikt van het verdict: reconstructie van de aanrijding van een kind van 12. 
Samenvatting uitspraak: De klacht gaat over een artikel en een opiniebijdrage, waarin de journalist na een jaar terugblikt op het vonnis van een politierechter (klager) over een ongeval waarbij een twaalfjarige jongen van Turkse afkomst zwaargewond raakte. De journalist schreef in zijn artikel dat de rechter de bestuurder over de hele lijn vrijsprak en vroeg zich in zijn opiniebijdrage af wat de rechter besloten zou hebben als de bestuurder een Turk was geweest en het slachtoffer niet Ömer, maar Kwinten of Seppe heette.
De Raad noemt vrijspraak een journalistiek correcte en verantwoorde verwoording van het vonnis. Maar twee andere passages, die mee de teneur van het artikel bepalen, zijn fout en stellen klager in een extra negatief daglicht. Op die punten is de klacht gegrond.
De klacht tegen de opiniebijdrage is ongegrond omdat de journalist in een opinie een grotere mate van vrijheid heeft om zijn mening te geven dan in feitelijke berichtgeving. 

2018-30

Lees de uitspraak [pdf]