Van Imschoot t/ Publi Klavertjevier

Titel artikels:

  • Wetteren. Geen fusieplannen voor gemeente Wetteren.
  • Schellebelle/Laarne/Balegem. Met pensioen.

Samenvatting uitspraak: Klager schrijft als freelance journalist onder meer voor Het Nieuwsblad. Hij zegt dat Publi Klavertjevier plagiaat pleegt in een artikel over de afgeblazen fusieplannen van de gemeente Wetteren en een ander artikel over de pensionering van een schooljuf in de gemeenteschool in Laarne.

Wat het eerste artikel betreft is de Raad van oordeel dat minstens een essentieel onderdeel van het artikel van Publi Klavertjevier is overgenomen uit het artikel van klager, terwijl dat op geen enkele manier wordt vermeld. Daarnaast zijn ook andere formuleringen en zinswendingen in het artikel parafraseringen of overnames uit het artikel van klager. Het artikel wordt uitsluitend gedragen door het artikel van klager. Een specifieke bronvermelding in het artikel zou in dit geval niet volstaan. Conclusie is dat er sprake is van plagiaat.

Ook wat het tweede artikel betreft, blijkt uit een vergelijking van de teksten dat meerdere formuleringen en zinswendingen geparafraseerd of overgenomen zijn uit het artikel van klager. Hetzelfde geldt voor inhoudelijke elementen. Het onderdeel van het artikel over de schooljuf wordt uitsluitend gedragen door het artikel van klager. Een specifieke bronvermelding in het artikel zou in dit geval niet volstaan. Conclusie is dat er sprake is van plagiaat.

De Raad is van oordeel dat de aanpak van Publi Klavertjevier niet strookt met artikel 18 van de Code over plagiaat. 

2023-26

Lees de uitspraak [pdf]