Van Der Veken Vyncke t/ VRT – Radio 1

Titel van item: Vertelde Wolfgang Van der Veken Vyncke gisteren een paar 'Sweet little lies'?, (herbeluisterbaar op de website Radio 1 programma Byloo).
Samenvatting uitspraak: Klager Wolfgang Van der Veken Vyncke is vicepreses van studentenvereniging KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond). Hij zei in De Afspraak op Canvas dat er geen banden zijn tussen KVHV en Schild & Vrienden en dat hij geen lid was of is van deze vereniging. Radiopresentator Vincent Byloo raadde hem aan om nog eens goed te kijken naar de Pano-reportage over en de Facebookpagina van Schild & Vrienden en draaide vervolgens ‘Liegebeest’ en ‘Little Lies’, met daarop de uitspraken van Van der Veken Vyncke gemonteerd. Van der Veken Vyncke zegt dat Byloo hem belachelijk maakte en beschuldigde zonder kans op wederhoor.

De klacht is ongegrond. Het gaat om satire waarin Byloo, in zijn eigen ludieke en spottende stijl, de uitspraken van Van der Veken Vyncke in een lopend maatschappelijk debat confronteert met gegevens die klager niet tegenspreekt. Als auteur van een cartoon of column, zegt de Raad, geniet een journalist een grotere mate van vrijheid om zijn mening te geven en om conclusies te trekken uit de feiten dan in feitelijke berichtgeving, daarbij inbegrepen de vrijheid om feiten of uitspraken humoristisch, met overdrijving en provocerend op de korrel te nemen of ermee te spotten.

2020-17

Lees de uitspraak [pdf]