Noels t/ Het Laatste Nieuws

Titel artikel krant: Waarom neonazi’s plots voor uw vrijheid opkomen. Ook in Vlaanderen probeert extreemrechts protest tegen lockdown te kapen.
Samenvatting uitspraak: Het artikel gaat over de infiltratie van het verzet tegen de coronamaatregelen door extreemrechts en neonazi’s en meldt dat klaagster zich als medeorganisator opwierp van een verijdelde betoging tegen de lockdown.

Volgens de Raad maakt de krant aannemelijk dat de feiten en gegevens in het artikel op basis van verschillende bronnen gecheckt en waarheidsgetrouw weergegeven zijn. De Raad zegt ook dat het privéleven van klaagster niet geschonden is en dat het geoorloofd was om haar voornaam, eerste letter van haar familienaam, woonplaats en politieke voorkeur te vermelden. Op deze punten is de klacht ongegrond.

De klacht is wel gegrond wat wederhoor betreft. De figuur van klaagster bekleedt een centrale rol in het artikel en de titel en het artikel linken haar aan neonazisme, waarmee de krant een ernstige beschuldiging uitbrengt die de eer en goede naam betreft. Daarom had de journalist klaagster voor publicatie een loyale kans op wederhoor moeten bieden.

2020-35

Lees de uitspraak [pdf]