Martens t/ Het Nieuwsblad

Titel artikel krant: Belg hielp gevaren onkruidverdelger verdoezelen. Manager bij Monsanto zocht ‘geloofwaardige’ wetenschappers om te voorkomen dat glyfosaat verboden zou worden. 

Samenvatting uitspraak: De artikels gaan – net als het artikel uit bovenstaande klacht – over chemiebedrijf Monsanto, dat volgens de kranten zelf wetenschappelijke studies schreef en dan 'geloofwaardige' wetenschappers zocht om hun naam eronder te zetten om te voorkomen dat onkruidverdelger glyfosaat verboden zou worden. Volgens de artikels speelde Martens daarbij een cruciale rol.
De artikels zijn een samenvatting van het artikel in zusterkrant De Standaard, waarvan sprake in bovenstaande klacht. Het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad hebben in hun samenvatting een aantal dingen anders geformuleerd. De Raad is van oordeel dat sommige formuleringen onvoldoende stroken met het oorspronkelijke artikel in De Standaard, terwijl ze extra bezwarend kunnen zijn voor klager en terwijl Het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad geen bijkomend journalistiek werk hebben gedaan dat een andere interpretatie kan staven.
De reactie van Monsanto hebben de kranten wel correct weergegeven.

2017-20

Lees de uitspraak [pdf]