Devroye t/ Krant van West-Vlaanderen

Titel artikel 1: "Kritiek op asiel was niet geheel onterecht”. Raadkamer stelt kritische ex-medewerkers Blauwe Kruis buiten vervolging.
Titel artikel 2: Hof van beroep heft spreekverbod dierenactiviste op.
Samenvatting uitspraak: De klacht gaat over twee artikels. Het eerste gaat over de buiten vervolgingstelling van zes ex-medewerksters van dierenasiel Het Blauwe Kruis in Brugge, het tweede over de beslissing van het hof van beroep van Gent om het spreekverbod tegen één van hen (klaagster) op te heffen.
De Raad is van oordeel dat het eerste artikel over de buiten vervolgingstelling waarheidsgetrouw is en dat de publicatie van een archieffoto van de zes ex-medewerksters geoorloofd was.
Met betrekking tot het tweede artikel zijn volgens Raad de afspraken over voorinzage (het vooraf voorleggen van de tekst aan klaagster) niet nageleefd, waardoor de klacht op dit punt gegrond is. De Raad wijst er in zijn uitspraak op dat de journalist het probleem had kunnen voorkomen door duidelijk te maken dat de eindredactie de doorgestuurde tekst nog zou kunnen aanpassen en door de afspraken over voorinzage duidelijk en ondubbelzinnig te maken. 

2019-41

Lees de uitspraak [pdf]