X t/ Morsum-Magnificat.be en Verbeeck

Titel  artikel 1: Genk: Cannabisverslaafde krijgt steun van vriendin van de federale politie. Kan personeelslid van federale politie onwetend zijn over cannabisgebruik van haar vriend?
Titel artikel 2: Genk: Als dat een federale politieagente is moet ze gesanctioneerd worden – Morsum Magnificat al drie weken belaagd, gepest en met fysiek geweld bedreigd.
Titel artikel 3: Genk: Federaal politieagente wilde als niet betrokken, functie van advocaat waarnemen – Vrederechter te Genk floot Anka terug maar ze bleef vanuit de rechtszaal commentaar geven.
Samenvatting uitspraak: Verbeeck woont op het moment van de publicatie van de artikels in een studio in de tuin van het huis van mevrouw X haar vriend en zijn familie. Hij schrijft dat hij door hen gestigmatiseerd en bedreigd wordt.
De Raad kan de feiten niet verifiëren, maar kan wel oordelen over de journalistieke handelwijze van Verbeeck. De Raad is van oordeel (1) dat Verbeeck niet onafhankelijk handelt en dat er sprake is van belangenvermenging omdat hij schrijft over een dispuut waarin hij zelf betrokken is, (2) dat feitelijke berichtgeving en commentaar onvoldoende gescheiden zijn, (3) dat er niet voldoende maatschappelijk belang was om verborgen opnames te verantwoorden, (4) dat Verbeeck ongegronde verdachtmakingen en beschuldigingen uit, (5) dat hij een reactie aan klaagster had moeten vragen voor hij zijn artikels publiceerde en (6) dat de artikels de rechten van klaagster schenden.

2018-04

Lees de uitspraak [pdf]