E.V. t/ Nieuwsblad.be

Titel uitspraak: Ondanks reddingspogingen van buurman raken ouders en kindje (6) levensgevaarlijk gewond bij brand, broer van het slachtoffer getuigt: “Longen zijn volledig verbrand”.

Samenvatting uitspraak: Het artikel gaat over een brand in een flatgebouw in Kortenberg en over de toestand van de slachtoffers. Bij het artikel staat de foto van een slachtoffer dat enkele dagen na de brand overleed. Klager is de zoon van de overleden man. Hij neemt er aanstoot aan dat de journalist zonder zijn toestemming snel gevoelige informatie heeft gepubliceerd. 

Het is journalistiek geoorloofd en verantwoord om over een woningbrand te schrijven. Daarvoor is geen toestemming nodig.

De journalist kreeg de foto van de vader van klager van diens schoonbroer, met wie hij sprak over de woningbrand en de slachtoffers. Het is journalistiek geoorloofd om dat portret in de context van de berichtgeving over de brand te publiceren. De publicatie van de foto vormt geen schending van het privéleven. 

Zodra klager zich aan de redactie had bekendgemaakt als de zoon van een van de slachtoffers en duidelijk had gemaakt dat de publicatie van de foto en de identificatie van zijn vader/slachtoffer hem stoorde, heeft de redactie rekening gehouden met zijn bezwaar en de foto verwijderd.

De gegevens over de gezondheidstoestand van de slachtoffers betreffen de gevolgen van de brand. De vermelding ervan is zakelijk en beschrijvend en vormt geen inbreuk op het privéleven. 

2024 - 15

Lees de uitspraak [pdf]