Berichtgeving over slachtoffers: niet onrustwekkend, maar alles kan beter

Op een persconferentie in Brussel zijn de resultaten voorgesteld van een grootscheeps interuniversitair onderzoek over pers en slachtoffers.

Daaruit blijkt dat we ons geen al te grote zorgen moeten maken over hoe de media de slachtoffers aan bod laten komen. De aanbevelingen van de Code worden doorgaans goed opgevolgd. In veel gevallen respecteren de media de anonimiteit van de slachtoffers en ze overdrijven niet onnodig in hun berichtgeving.

Toch kan het altijd beter. Het is belangrijk dat de journalist voor elk bericht afzonderlijk een afweging maakt tussen het informeren van het publiek en het individuele recht op privacy van het slachtoffer.

Uit de bevraging van slachtoffers en journalisten blijkt ook dat er bij hen een draagvlak is voor zelfregulering. Wel blijkt de drempel om klacht in te dienen bij de Raad voor de Journalistiek soms te hoog te zijn en worden er ook vragen gesteld bij de effectiviteit van de uitspraken van de Raad.

De Raad voor de Journalistiek wil daarom inspelen op deze bedenkingen en heeft initiatieven aangekondigd om zijn werking beter bekend te maken en de toegankelijkheid te vergroten.
Het onderzoek over pers en slachtoffers is uitgevoerd in opdracht van minister van Media Ingrid Lieten en minister van Welzijn Jo Vandeurzen. Het is het werk van wetenschappers van de KULeuven en de Universiteit Antwerpen.

Het onderzoeksrapport, met de conclusies en aanbevelingen, vindt u hier.